Sunday, April 27, 2008

Twee aquarellen van Kaapverdie door Quirijn Maurits Rudolph Ver Huell (1820)

Het Maritiem Museum in Rotterdam bezit twee aquarellen van Quirijn Maurits Rudolph Ver Huell, gemaakt in 1820.

Prent 1 ('Porto Praya')

P2161-01A
Porto Praja, op het eiland St. Jago, Kaap Verdische eiland.
Ver Huell, Quirijn Maurits Rudolf
Gezicht op het dorp Praia, op Sao Tiago (een van de Kaapverdische eilanden). Op de achtergrond de berg San Antonio. Van links naar rechts op de voorgrond: het huis van de commandant (met een inheemse vrouw en Ver Huell ervoor); de verkoop van een paar oude laarzen door een medepassagier van Ver Huell, aan de commandant van Praia; een inheemse met een westerse, bontgevoerde winterpelisse aan, vergezeld van een slaaf.
Porto Praya, op het Eiland St. Jago. Kaap Verdische Eilanden.
Detail
Huis van de commandant met inheemse en Ver Huell.
Detail
De verkoop van een paar oude laarzen door een medepassagier van Ver Huell, aan de commandant van Praia.
Detail
Een inheemse met een westerse, bontgevoerde winterpelisse aan, vergezeld van een slaaf.
Detail
Detail
In de achtergrond een driemaster met Nederlandse vlag.
Detail
Prent 2 ('apebroodboom')

P2161-02
Baobab.boom (Adansonia digitata) op het eiland St.Jago, Verdische eilanden
Ver Huell, Quirijn Maurits Rudolf
De grote apebroodbomen op Sao Tiago, Kaap Verdische Eilanden met op de achtergrond bergen. De bomen hebben volle kruinen. Bij de bomen zijn verschillende Nederlanders te zien, die op (duiven)jacht zijn. Bij de linker boom staat een ezeldrijver bij een ezel. Rechts op de voorgrond zit Ver Huell, schetsend, bij een grafkruis en enige cactussen en aloe's. Bij hem ligt een vlindernet. (40x57cm)
Baobab Boomen (Adansionia digitata) op het Eiland St. Jago. Kaap Verdische Eilanden.
Detail
Bij de bomen zijn verschillende Nederlanders te zien, die op (duiven)jacht zijn. Bij de linker boom staat een ezeldrijver bij een ezel.
Detail
Bij de bomen zijn verschillende Nederlanders te zien, die op (duiven)jacht zijn.
Detail
Ver Huell, schetsend, bij een grafkruis en enige cactussen en aloe's. Bij hem ligt een vlindernet.De baobab van Boa Entrada (bij Assomada)
Deze grote baobab is waarschijnlijk niet de boom die Ver Huell tekende: hier is een beschrijving van een grote baobab vlakbij Praya. Voor zover ik weet bestaat deze niet meer. De baobab van Boa Entrada zijn staat er zo bij 2004.

De gelijkenis met de baobab van Ver Huell is ook niet erg groot. Wat nog wel te vermelden is over de baobab van Boa Entrada, is dat hij nog groter is geweest en door blikseminslag gehalveerd. Dat is wat de lokale bevolking er in ieder geval over weet te vertellen.

De familie Ver Huell
Quirijn Maurits Rudolph Ver Huell (1787-1860) was de zoon van Everhart Alexander Ver Huell, burgemeester van Doesborg. Deze Everhart Alexander had ook nog twee bekendere broers: Christiaan Anthonie (1760-1832), zeeofficier en politicus, en Carel Hendrik (1764-1845), vice-admiraal, politicus en beroemd als Nederlands zeeofficier in dienst van Napoleon.

QMR was ook zeeofficier, maar ook schrijver (o.a. "Schilderachtige Ophelderingen der herinneringen van eene reis naar de Oost-Indien: de Indische (natuur)aquarellen van Q. M. R. Ver Huell").
Zoon van Everhart Alexander Ver Huell, en Anna Aleida Staring. Echtgenoot van jonkvrouwe Louise Christina Johanna Hester de Vaynes van Brakell. Trad als vijftienjarige in dienst bij de marine, en maakte tot zijn ontslag in 1813 carrière bij de Franse zeemacht. Ging in 1807-1808 als adjudant van de gouverneur-generaal naar Oost-Indië. Verbleef vanaf 1810 in Noord-Duitsland, standplaats Hamburg, onder zijn oom Carel Hendrik Ver Huell. Werd in 1813 als kapi­tein bij de Nederlandse marine uitgezonden naar Oost-Indië, belast met wetenschappelij­ke waarnemingen en het tekenen en aanleggen van een natuurhistorische verzameling, over welke reis hij in 1835 publiceerde. Daarna equipage­meester bij de rijkswerf te Rotterdam. Publiceerde op het gebied van de letterkunde en de biologie.

Autobiografie (1839): jeugd - deels bij zijn grootouders - in Zutphen en Doesburg en op het buiten Het Enzerinck (bij Vorden), dienst in de marine, waarbij hij in 1805 de slag bij Ambleteuse meemaakte, in Oost-Indië bij de gouverneur-generaal Buyskes, 1811-1812 bij zijn oom in Noord-Duitsland, verblijf en de strijd in Den Helder in 1813. Vertrek naar en verblijf in Oost-Indië, zijn verzameling, de vete Buyskes-Steenboom, en zijn eigen verhouding tot Buyskes, terugkeer, benoeming in Rotterdam, verliefdheden en huwelijk. Gevolgd door ca. veertig aantekeningen over bezoeken aan de werf door voor­aanstaande personen.

No comments: